szombat, július 25, 2015

9./ OEP - felé jelenteni

OEP felé jelezni!

A külföldi biztosítás megkötésétől számított 15 napon belül írásban jelezni kell az OEP-nek.

OEP oldaláról letölthető E 104-es nyomtatvány , OEP tájékoztatója 
Ha van ügyfélkapus regisztrációd, a nyomtatvány elektronikusan is benyújtható az AbevJava kitöltőprogramon keresztül. Itt. 

Ekkor Magyarországon alapesetben az orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokra leszel jogosult, amennyiben külföldön kiváltod az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EU-kártyát). A TAJ kártyát NEM használhatod.


Utólagos kiegészítés:
Magyarországon kiállított Európai Egészségbiztosítási Kártya sorsa

Kaptam egy felszólítást hiánypótlásra. A levél kézhezvételétől számított 30 napon belül nyilatkoznom kellett, hogy a Magyarországon kiállított Európai Egészségbiztosítási Kártyával orvosi ellátást igénybe vettem(vettünk) -e. A kártyát a nyilatkozattal együtt el kellett postázni az OEP címére. Mindezt mindegyik családtagra vonatkozóan meg kellett tenni.

Nekem arról is kellett nyilatkoznom, hogy jelenlegi jogviszonyomból származik -e járulékalapot képező jövedelem. Férjemtől ezt nem kérték.

Segítségül mellékelem a nyilatkozat mintát. 
Nyilatkozat minta



Mi van, ha elmulasztottam jelezni az OEP-nél?

Sokan nem tették ezt meg, de előbb-utóbb mindenkinek be fogják nyújtani a számlát. Olvastam olyan hozzászólásokat, akiken több éves fizetést követeltek utólag. Sajnos a törvény nem ismerete, nem mentesít a felelősség alól.

A társadalombiztosítási kötelezettség elmulasztása azzal a következménnyel jár, hogy az állampolgárt folyamatosan terheli a biztosításfizetési kötelezettség (jelenleg kb. 6.600 Ft/hó), amelyet a hatóság legfeljebb öt évre visszamenőleg bármikor követelhet

... De semmi vész, visszamenőleg is ki lehet jelentkezni az OEP-nél.

Ez elektronikusan ügyfélkapun keresztül is teljesíthető. (Ha külföldön éltek, akkor célszerű ügyfélkapus regisztrációt intézni, mikor Magyarországra látogattok, ha eddig nem tettétek meg.) 

A bejelentést az OEP által rendszeresített bejelentő lapon kell teljesíteni, amely megtalálható és letölthető a http://www.oep.hu honlapról. Itt részletes tájékoztató található arról, hogy mely államok tartoznak az Európai Gazdasági Térséghez (EGT), illetve mely országokkal kötött nemzetközi egyezményt  Magyarország. Ez a bejelentés ügyfélkapun keresztül elektronikusan is teljesíthető
.  ... Forrás: http://nokkulfoldon.hu/hogy-is-van-a-tb-fizetes-ha-kulfoldon-elek/#sthash.jEoDVMs3.dpuf

Egyéb cikkek a témában:
http://fn.hir24.hu/penzugy/2014/10/06/kockaztat-aki-nem-jelenti-be-a-kulfoldi-munkat/

Mennyi ideig vagyok még Magyarországon biztosítva?

Erről itt írok részletesen!


A külföldön dolgozók biztosítási jogviszonya, ellátása Magyarországon


Olvasatom szerint a lenti lehetőségek vonatkozhatnak ránk. (Mivel Németországról írok, az egyéb államokra és lehetőségekre nem térek ki.)
  • Magyarországon alapesetben az orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokra leszel jogosult, amennyiben külföldön kiváltod az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EU-kártyát). A TAJ kártyát NEM használhatod.
  • S1: Amennyiben egy EGT tagállam területén dolgozó, és ott biztosított magyar állampolgárnak Magyarországon van az állandó lakóhelye, akkor az illetékes – külföldi – biztosító által kiállított igazoló nyomtatvány (S1) alapján, Magyarországon is teljes körű természetbeni egészségügyi ellátásra jogosult.A jogosultságigazolás a külföldi biztosító küldi meg a lakóhely szerint illetékes fővárosi/megyei kormányhivatalnak. A jogosultság bejegyzését követően a külföldi biztosított a magyar TAJ-szám alapján veheti igénybe az ellátást Magyarországon. A igazolás kiállításának feltételeiről az illetékes – külföldi – biztosító nyújt felvilágosítást.
  • S2: Tervezett (gyógykezelési szándékú hazautazás esetén) ellátást a külföldi biztosító által kiadott előzetes engedély (S2) alapján lehet igénybe venni.  Az engedély kiadásának feltételeiről az illetékes – külföldi – biztosító nyújt felvilágosítást. Az engedélyt tartalmazó igazolás felhasználása érdekében a beteg és a szolgáltató közötti előzetes egyeztetés szükséges.
Erről részletesen az OEP oldalán olvashattok (13.pont).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.